2 comentarii

O zi, o carte

Citeam ieri un articol foarte misto pe dojoblog (scris de Ioana Budeanu), despre modalitati prin care poti sa calatoresti cu bani putini, sau chiar deloc. La sfarsitul articolului, Ioana face recomandarea unei carti, care sa gaseste online, The Sunhitcher, si despre care vreau eu sa povestesc putin astazi.

Pe langa experienta hitchhiking propriu-zisa a personajului Remmus Reverof, The Sunhitcher, este o carte despre oameni, iubire, sistem economic, politic si social, despre curaj, infranarea rusinii si gasirea unui sens intr-o viata indepdendenta de ce ne propune, ofera sau cere societatea in care traim.

In lunga lui calatorie, Remmus isi impartaseste toate aceste idei cu oamenii pe care-i intalneste, dar totul se invarte in jurul sentimentului de iubire: pentru sine, pentru univers („You love the universe and the universe loves you back„), pentru oamenii. De fapt, conflictul interior principal al lui, este declansat de iubirea romantica, punandu-si intrebari („How could I ever learn to love without unnecessary attachment?) si tragand concluzii („Falling in love without hurting yourself in the process was next to impossible”), dupa indelungi analize ale experientelor si sentimentelor pe care le traieste.

Ce-mi place cel mai mult la cartea asta, e faptul ca ideile si conceptiile parca nu fac parte nici din trecut, nici din viitor, cu atat mai putin din prezent. E ca si cum, cel mai bun lucru (aparent) care i s-ar putea intampla omenirii – sa renunte la sistemul economic si financiar-bancar (practic bani si propietate) si sa imparta totul – e  un scenariu imposibil la care sa te gandesti, cu atat mai putin capabil sa se intample. Si totusi, povestea sunhitcher-ului, te face sa priveste lucrui de genul acesta din unghiuri de vedere care iti surand si te fac sa visezi „cum ar fi daca…„.

Ca sa nu ma mai lungesc, va propun sa aruncati voi singuri un ochi, mai ales daca sunteti pasionati de calatorii, sau macar zambiti la gandul de a actiona vreodata liber, fara griji si fara frica.

picture

Anunțuri

2 comments on “O zi, o carte

  1. Hai ca m-ai convins si cred ca o sa o citesc si eu. Frumoasa prezentare, pare foarte interesanta si relaxanta…

  2. […] in continuare pe Tomi Astikainen – Mind your elephant – (aici prima data), care are o filosofie cvasi-amalgam, am gasit cateva raspunsuri la intrebari de multe […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: