2 comentarii

Carti – aprilie

Luna martie a constat in rasfoit lecturi obligatorii asa ca lipseste din ciclul pe care l-am inceput odata cu venirea lui 2012. Prin urmare voi povesti astazi putin despre doua carti, ambele primite si dedicate, care m-au familarizat cu doi scriitori exceptionali.

Prima carte se numeste „Invisibile” si este aparuta in anul 2009. Probabil dintr-un motiv subiectiv, lectura mi-a oferit literalmente o senzatie ciudata. Chiar si asa, as putea sa gasesc putina obiectivitate pentru a descrie de ce cartea asta e atat de interesanta.  Impartita in patru parti, este scrisa intai la persoana I sigular, apoi la persoana a II-a sigular, iar in cele din urma la persoana a III-a singular. Toate aceste trei parti ofera o perspectiva deosebita, diferita in legatura cu evenimentele desfasurate, ca in final, ultima parte sa dezvaluie un adevar in mare parte diferit. Un alt aspect de asemenea interesant, e longitudinea pe care se intinde actiunea romanului (1967 – 2007), cat si locatiile in numar de trei: Statele Unite, Franta si Caraibe.

Cea de-a doua cartea n-a mai fost in engleza si se numeste „Padurea norvegiana” (1987, 2000 – in engleza). Din nou am facut cunostiinta cu un scriitor exceptional, care m-a transpus in Japonia aniilor ’60. Romanul, a carui titlu este inspirat de melodia celor de la The Beatles, referinte ale formatiei care apar de mai multe ori pe parcursul lecturii, are un ton melancolic, accentul picand pe pierdere (moarte) si sexualitate intr-un mod, indraznesc eu sa spun, oarecum original.

Anunțuri

2 comments on “Carti – aprilie

  1. Chestionarul lui Proust …[Transmit leapsa mai departe la Anca, Laurentiu si Inaeh si oricine vrea sa preia]…

  2. O leapsa superba….[Va invit sa raspundeti pe toti cei carora va place, dar trec si cateva nume: O fata, Ionela, Maria Stan, Laurentiu, Anca]…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: